Yogans historia – del 2

Yogan är en av de träningsformer som har en lång och intressant historia, som utövare är man en del av en antik och ärofylld ström av tradition. Detta gör utövare till indirekta ättlingar av Indus-Sarasavati samhället, ja känslomässigt i alla fall. Många av de uppfinningar man gett Sumer äran för tillhör egentligen det vi idag känner till som Indus-Sarasvati kulturen som uppstod ur en kulturell tradition som blivit daterad tillbaka till det sjunde millenniet f.kr. Denna civilisation var det som gav uppståndelse till Hinduismen, och därmed indirekt till Buddhismen och Jainismen. Så den indiska kulturen kan anse sig själva vara den äldsta bestående kulturen i världen, och dess nutida problem borde inte förblinda oss för dess ärorika historia och de läxor vi kan lära oss från den. Framförallt de som utövar yoga kan dra fördel från Indiens långdragna experiment med livet, speciellt dess utforskningar av hjärnans mysterium. Det är även en kultur som har producerat många filosofiska och spirituella genier som tillsammans har täckt varenda tänkbara svar till de stora frågorna, sådana som är precis lika relevanta idag som de var då.

Stora frågor

Förutom att vara en fantastisk form av träning så söker yogan svar till frågor som ”Vem är jag?”, ”Varifrån kommer jag?”, ”Vart skall jag gå?” och ”Vad måste jag göra?”, sådana frågor som vi alla tillslut frågar oss själva. Det är även frågor som vi alla har vår egen version av ett svar på även om vi inte alltid kommer så långt att vi uttalar dem. Vi är alla filosofer långt inom oss själva eftersom vi måste ha en mening med våra liv. En del av oss skjuter fram tänkandet på dessa frågor, men de försvinner aldrig, vi lär oss detta snabbt då vi förlorar någon vi älskar eller står framför svåra hälsoproblem. Därför kan vi behöva ta en funderare över dessa frågor medan vi fortfarande är i bra form, man behöver inte känna sig bitter för att ta sig en titt på dem. Yoga är inte en mästare på mörka humör men det förespråkar medvetenhet i alla dess former, även självmedvetenhet. Vet vi vad vi är skapta av så kan vi fungera mycket bättre i världen, som minst tillåter vår självmedvetenhet oss att göra medvetna och bättre val.

Mer än bara träning

Yogan handlar alltså inte bara om en bra träning för kroppen utan även en träning för sinnet. Det är ett fantastiskt sätt att lära sig koppla av och varva ner samtidigt som man kan stärka kroppen med de olika övningarna. Alla människor mår bra av träning på mer än ett fysiskt plan men yogan tar det till nästa nivå. Här får man lära sig meditation och hur man kan komma i kontakt med sig själv på ett helt annat sätt. Yogan har idag letat sig in mer och mer i samhället som en form av träning och livsstil för alla och historien bakom uppkomsten är onekligen intressant. Smidighet, insikt och styrka är bara några ord som kan beskriva resultaten man får om man börjar utöva denna antika form av träning.