Modern yoga

Historien om modern yoga tros börja med Parliament of Religions som hölls i Chicago 1893, det var under den kongressen som den unge Swami Vivekanada-swami gjorde ett stort och bestående intryck på den amerikanska publiken. På befallning från sin lärare, Ramakrishna, fann han sin väg till staterna, ett land där han inte kände en enda person. Tack vare några lyckönskare som kände igen den inre storhet han bar på blev han inbjuden till Parliament och slutade som en väldigt populär diplomat.  Under åren som kom reste han runt mycket och drog till sig många elever av yoga och vedânta, han skrev också många böcker som fortfarande är användbara och roliga att läsa. Innan hans tid hade några andra yogamästare korsat oceanen för att besöka Europa, men deras inflytande hade förblivit lokalt och kortlivat. Vivekanandas enorma framgång öppnade en sluss för andra adepter från Indien och strömmen av gurus från öst har inte avtagit.

En varaktig organisation

Efter Swami Vivekananda var den mest populära läraren under de tidiga åren Paramahansa Togananda, en man som kom till Boston 1920. Fem år senare etablerade han Self-Realisaton Fellowship, detta har fortfarande sitt huvudkontor i Los Angeles. Trots att han lämnade sin kropp 1952 då han var femtionio år gammal så fortsätter han ha följare från hela världen. Hans autobiografi av en Yogi ger en fascinerande läsning men man får vara beredd att säkra alla materialistiska fördomar man kan tänkas ha, risken är att detta försvinner. Precis som med en del andra yogis, kristna och muslimer visade inte Yoganandas kropp några som helst tecken på förfall förrän 20 dagar efter döden.

En varaktig organisation

Tillflykt på ett berg

Någon som hade en lite mer begränsad lockelse var Swami Rama Tirtha, en före detta matematiklärare som föredrog ett spirituellt liv framför det akademiska och kom därför till USA 1902. Han grundade där en tillflyktsort på mount Shasta i Kalifornien, där stannade han i endast två år och drunknade tillslut i floden Ganges år 1906 endast 32 år gammal. En del av de inspirationstal han höll samlades i fem olika utgåvor av In Woods of God – realization, dessa är fortfarande värda att ta en titt på.

Pseudonym

1919 anlände Yogendra Mastamani på Long Island där han slog amerikanerna med häpnad med hjälp av de kraften och elegansen av Hatha Yoga vilken han undervisade i under 3 år. Innan han sedan återvände till Indien så startade han en amerikansk gren av Kivalayananda som har bidragit massor till den vetenskapliga studien av yoga. Under 1920-talet dök det sedan upp en figur som var väldigt populär, Ramacharakas böcker finns fortfarande att köpa i bokaffärer än idag. Men vad få läsare vet är att Ramacharaka faktiskt inte var en riktig person, namnet togs som pseudonym av två personer. William Walker Atkinson som hade lämnat sin juristfirma i Chicago för yogans skull och hans lärare Baba Bharata.

Flödande ord

En tidigare journalist och utgivare slog sig in på yogan 1934 med sin bok ”A Sök in Secret India”, vilken introducerade den store Ramana Mahrashi för de västra sökarna. Många fler verk flödade från hans penna under de kommande arton åren fram till publiceringen av The Spiritual Crisis of Man. Efter det gavs hans anteckningsböcker ut postumt i sexton upplagor, en skattgömma för seriösa yogastudenter.