Hot yoga

Yoga är en träningsform som blir alltmer populär och sprider sig till fler och fler i Sverige. I dag ser många fördelarna, både för kropp och själ, med att yoga regelbundet. Men det är inte alltid helt enkelt att veta vilken sorts yoga som passar en själv – det finns ju så många olika sorter att välja på nu för tiden.

Hot yoga

Vissa vill ha lugnare, meditativ yoga, medan andra vill ha ett ordentligt träningspass som de blir riktigt slutkörda av. Som nybörjare är det inte lätt att hitta rätt. För dig som gillar att svettas och verkligen vill värme upp själen, finns så kallad bikramyoga, eller hot yoga som det även kallas. Och det är just hot yoga som den här artikeln ska handla om!

Vad är hot yoga?

Hot yoga är helt enkelt yoga i en upphettad lokal. Det är egentligen ett övergripande begrepp som i sig kan innefatta flera olika sorters yoga, till exempel hathayoga, yinyoga eller bikramyoga. Ofta används bikramyoga synonymt med hot yoga. Det är alltså temperaturen där yogan utförs som gör att det kallas för hot yoga. Rummet ska vara åtminstone 30 grader varmt, men helst runt 40 grader. Sedan är det upp till utövarna om de vill köra ett lugnare pass eller svettas igenom ordentligt. Den första som höjde temperaturen i yogasalen och skapade hot yoga var Bikram Choudhury. Han utvecklade samtidigt ett nytt program med ställningar och andningsövningar hämtade från hathayogan. Syftet var att skapa ett yogaprogram som skulle vara så hälsofrämjande som möjligt. Även värmen i lokalen bidrar till detta syfte genom att öka blodcirkulationen, mjuka upp kroppen och minska risken att utövaren skadar sig.

Varför hot yoga?

För oss som bor uppe i Norden och kalla Sverige kan det vara extra skönt att komma in och yoga i ett varmt rum, speciellt på vintern. Att gå på hot yoga efter en dag i snön är ett väldigt bra sätt att värma upp både kropp och själ och att mjuka upp frusna och ömma muskler och leder. Efter ett pass bikramyoga orkar man fortsätta pulsa fram genom snön. Men vilka andra fördelar har just hot yoga? Varför är det bättre än vanlig yoga? Att yoga i ett varmt rum har flera fördelar. För det första blir både muskler och leder mjukare, mer avslappnade och elastiska. Det minskar skaderisken och tillåter dig som yogar att tänja ut lite djupare i ställningarna. Värmen samspelar därmed med rörelserna och ökar effekten av yogan.

Varför hot yoga?

Dessutom är värmen gynnsam för blodcirkulationen. Blodkärlen utvidgas och hjärtat slår snabbare. Det innebär att kroppen pumpar runt mer syre till både musklerna och hjärnan. Perfekt för de med dålig cirkulation som ofta fryser om fingrar och tår i den svenska vintern. Dessutom mår hjärnan bra av det extra syret och yogans fördelar för koncentration och avslappning förhöjs. Med en avslappnad kropp och en riktig syrekick till hjärnan kanske du äntligen lyckas lösa det där problemet som du har gått och stressat och funderat över. Den extra mängden svett hjälper dessutom till att rensa kroppen och huden. löser upp tilltäppta porer och ger dig en fin och ren hy. Med hot yoga sköter du alltså om både det inre och det yttre.