Fördelar med yoga

Det finns många olika typer av yoga. Vissa skolor är väldigt akrobatiska medan andra manar till stillasittande och att man går in i sig själv och sin andning.

Fördelar med yoga

Syftet med alla former av yoga är att skapa balans och uppnå och ta tillvara på en ökad medvetenhet. Man får kontakt med sig själv och upptäcker vem man egentligen är. Man stannar upp och får en djupare insikt om verkligheten. Man ökar sin medvetenhet. Yoga är en enkel träningsform, det enda du behöver är dig själv och sköna kläder. Olika hjälpmedel som matta, bolster, block m.m. brukar du kunna få låna av din instruktör.

Olika former av Yoga

Yogan tros härstamma från indien. Och nu är det en väldigt populärt sätt att träna på. Tre av de ursprungliga formerna är Hathayoga, Kundaliniyoga och Ashtangayoga. I dag är yoga en modern träningsform och flera nya varianter har etablerats.

Medicinsk yoga

Den medicinska yogan är en lugn form av yoga som vuxit sig stark i Sverige i takt med den ökade sjukskrivning för utmattning. Det är en yoga som passar alla oavsett om man är ute efter rehabilitering efter en stressig period eller om man vill hitta ett mjukt sätt att väcka kroppen som blivit stel efter mycket stillasittande eller efter en skada. Det som är speciellt med den medicinska yogan är vilan. Ofta lägger ledaren in stunder mellan varje övning där man ligger eller sitter stilla i en viss position och bara fokuserar på andningen. Medicinsk yoga ska vara bra som alternativ smärtlindring. Man deltar helt efter sina egna förutsättningar. Medicinsk yoga är en variant som man arbetat fram ur en av de grundläggande yogaformerna, exempelvis Kundaliniyoga.

Medicinsk yoga

Röstyoga

Kombinera olika rörelser med rätt andning och din röst för att släppa spänningar och må bättre. Om det låter intressant så är det röstyoga man ska testa. Det är en varsam yogaform där man låter rösten ta plats i hela kroppen. Det handlar alltså inte om sång, utan snarare att använda rösten som ett verktyg för att släppa spänningar. Övningarna syftar till att bli avspänd och finna sig själv, här och nu. Den passar alla som vill utveckla sin röst, eller helt enkelt hitta sin rätta röst, eller bara vill ha en annorlunda aktivitet som skänker en avslappning.

Familjeyoga

I barnens värld går allt fort. Massor med intryck hela tiden. Därför kan familjeyoga vara ett utmärkt sätt att få barnen att varva ner tillsammans med en förälder. Familjeyoga är ofta uppbyggt på en saga eller en berättelse, kanske om ett djur. Övningarna syftar till att stärka relationer mellan barn och föräldrar, hjälpa till med koncentration, eller hantera stress. På familjeyoga tränar man oftast i par ett barn och en vuxen. Det finns även yogaformer där barnen eller tonåringarna är själva utan vuxna.

Yoga på recept

Sjukvården rekommenderar yoga som träningsform till patienter som bland annat drabbats av huvudvärk, PMS eller utmattningssyndrom. Och om man inte vill gå iväg till en lokal och yoga i grupp, finns flera gratis övningar i olika appar eller på YouTube.